Kippen in de moestuin

Kippen in de moestuin

Het is tijd om afscheid te nemen van de mooie herfstmoestuin. Alle uitgebloeide bloemen zijn weg, kolen opgegeten, de laatste bietjes ingemaakt en de aardappelen liggen in de garage op een donker plekje te wachten om opgegeten te worden. Nu dat vele groenten uit de tuin zijn, mogen de kippen er terug in. Niet zomaar, want ze zijn praktisch in deze periode. Ze wroeten in de aarde en eten slakken, de eitjes van slakken en allerlei andere ongewenste insecten. Zonder het te weten helpen ze me een handje. Slakken is een van de meest vervelende indringers in de moestuin. In de lente kunnen ze in enkele uren vele jonge planten verwoesten. De kippen zorgen er dus voor dat ik minder andere maatregelen moet treffen volgend jaar.


Makkelijke moestuin app

Jelle Medema uit Nederland startte met een website over makkelijk moestuinieren toen hij 14 was. Hij was lui en zocht altijd naar de meest gemakkelijk manier om iets te maken of doen.
Op de traditionele manier tuinieren vond hij te veel gedoe en begon zo met zijn gemakkelijke moestuin. Het principe kennen we: een moestuinbak in hout, gevuld met aarde speciaal voor groenten te kweken, opgedeeld in vakjes van 30 x 30 cm. Al snel werd zijn idee opgepikt en nu zijn er duizenden mensen die in de tuin of terras een makkelijke moestuin onderhouden.
Nu, zo veel jaren later heeft hij naast zijn website ook een boek en een app ontwikkeld om iedereen aan het moestuinieren te krijgen — je hebt nu geen excuus meer.
De app leert je alles wat je moet weten als beginner. Je download de app, vult de grootte van je moestuinbak in en je kan beginnen. De groenten die je in je vakjes wil zaaien zijn pas aanklikbaar als het daar de juiste periode voor is. Missen is dus onmogelijk en je ziet in één oogopslag welke groenten al in de bak kunnen. De app begeleidt je van zaaien tot oogsten, met zeer gedetailleerd info over hoe je precies moet zaaien, hoe diep, wanneer de zaadjes kiemen en ga zo maar door. Perfect voor de onzekere starter! Wie dus nog twijfelde: nu al deze app downloaden en maak je geen zorgen over morgen. (gratis, beschikbaar voor iOs en Android)


Serre terug in gebruik

Na het opruimen en poetsen van je serre hoeft ze niet de volledige winter leeg te staan. Ze is ideaal om alle planten in onder te brengen die niet zo goed tegen de vorst kunnen.
Onze citroenboom, peperplantjes in pot, vijgenboompje en alle kruiden in pot kunnen hier overwinteren. In huis zetten (bij 21 graden) is vaak te warm en de grond van de planten droogt heel snel uit. Ideaal is dus je serre een tweede leven geven deze winter.
Enkel een laagje glas is niet altijd voldoende om de planten te beschermen tegen de vorst. Het helpt om de serre te gaan isoleren en zelfs verwarmen in hele koude periodes. Met bubbleplastiek kan je elk venstertje bekleden en zorg je als het ware voor een dubbele beglazing. Voor aanhoudende vorst koop je best een verwarming om de temperatuur op peil te houden.

 

Vorst in de herfst

Vorst in de herfst

Lijk in de kast

Lijk in de kast