All in Moestuin

Afscheid

En zo waren we in Bretagne, in het geboortedorp van Yves Rocher, La Gacilly. We bezochten zijn tuinen vol kruiden en planten en verbleven in een eco-hotel waar alles bio en wellness was.

Weck ze

Veel mensen kiezen ervoor om alles in te vriezen wat uit de moestuin komt en niet meteen de pan in gaat. In een vorige column ontdekte ik dat in een gewone diepvries (zoals we die thuis hebben) het vriesproces (te) traag is en er dus wel wat voedingsstoffen verloren gaan.

Elizabeth en haar Duitse tuin

‘Ik houd van mijn tuin... het is wel eens gebeurd, afgelopen winter, dat ik van louter plezier heb gedanst in mijn stijf bevroren tuin, ondanks mijn leeftijd en mijn kinderen. Maar ik deed het wel achter een struik, met gepaste eerbied voor de goede vormen.’

Buikje

Mijn hart gaat uit naar tomaten, maar momenteel nog meer naar kolen. In het kolenbed wordt geen sprietje onkruid geduld, de aarde wordt er nog net niet met een kammetje fijngemaakt.

Heilig kruid

De moestuin is voorzichtig aan het groeien - als een diesel trekt hij zich op gang. In vergelijking daarmee is de kruidentuin een stuk sneller. En voor veel liefhebbers binnen handbereik. Ook al heb je niet de plaats voor een moestuin, een kruidenhoekje of -bak behoort veelal wel tot de mogelijkheden.

Kijk uit voor de Rosse Maan!

Hij was een beginner. Dat zag ik aan wat hij in Eurotuin in zijn winkelkarretje had gelegd, dat zag ik aan de manier waarop hij pakjes zaad bekeek (‘Zaaien in april. Is dat dan begin of eind april?’) en dat zag ik ten slotte ook aan de boeken die hij vastnam.

Het kind moet een naam hebben

Mijn schoonvader heeft een moestuin zonder één label. Geen bordje, geen stokje, niets. Alsof hij kan ruiken wat hij waar hij gezaaid. Misschien kan hij het simpelweg onthouden, of is het een zoveelste zintuig, aangescherpt tijdens meer dan een halve eeuw tuinervaring.